dijous, 30 de setembre del 2010

PROJECTE DE L'ECOBARRI DE FIGUERES

El 27 de setembre el COAC va acollir la presentació del projecte de l'ecobarri per al sector Llevant de Figueres, en un acte organitzat per la Direcció General de Qualitat en l'Edificació i Rehabilitació de l'Habitatge. Aquest projecte estableix un model de transformació urbana basada en els principis ecològics i de desenvolupament eficient i sostenible, que s'articulen a partir d'una morfologia compacta, una organització complexa, un metabolisme eficient i amb l'objectiu d'aconseguir la cohesió social, i és impulsat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge i l'Ajuntament de Figueres.
Per presentar la sessió, el degà Lluís Comerón va destacar el valor de la proposta i va mostrar el desig que en els projectes de futur fos una redundància afegir el prefix "eco" al substantiu barri, perquè tots els plantejaments haurien de conduir en aquesta direcció. Santiago Vila, alcalde de Figueres, va incidir en el fet que el propòsit final del projecte és ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones. Finalment, Carme Trilla, secretària d'Habitatge de la Generalitat, va remarcar el caràcter engrescador del projecte, que inicia un camí de futur difícil ateses les circumstàncies econòmiques actuals.

En el segon bloc de la sessió els membres de l'equip redactor del projecte (els arquitectes Lluís Brau, Rafael Cáceres i Albert Cuchí i l'ecòleg Salvador Rueda) van explicar amb detall els paràmetres constituents de l'ecobarri de Figueres, que l'homologaven amb les experiències més ambicioses en l'àmbit europeu. La seva intervenció va constituir una anàlisi molt aclaridora des del punt de vista de l'ocupació del sòl, l'espai públic i l'habitabilitat urbana, la mobilitat i els serveis, la complexitat urbana, el metabolisme urbà, la biodiversitat urbana, la cohesió social i l'edificació sostenible.  

"El pla preveu la construcció de carrils per a bicicletes, carrers per a vianants i una graduació de carrers que podran ser per a transport públic. L’accés al barri es farà des carrers perifèrics i l’accés amb vehicle quedarà restringit als casos d’emergències i subministrament de productes. En l’àmbit de l’energia l’ecobarri planteja la racionalització de les instal lacions, mitjançant la centralització dels subministraments energètics, l’absència de calderes individuals i l’ús de sistemes de cogeneració i de biomassa, entre altres.

La recollida de residus es farà amb un sistema porta a porta, amb horari i punts de recollida estratègics, per assegurar així el màxim índex possible de reciclatge. Així mateix, la construcció dels edificis seguirà criteris d’orientació, per permetre el màxim aprofitament de les hores de sol i permetre una ventilació adequada”.