dimecres, 29 de setembre del 2010

ÉS PERILLÓS EL MERCURI QUE CONTENEN LES BOMBETES DE BAIX CONSUM?

L'augment de les llums que contenen mercuri a les llars ha donat lloc a certa preocupació sobre la salut i riscos per a la seguretat com en cas de trencament accidental de la llum.

El Ministeri d'Indústria espanyol no s'ha pronunciat sobre això, però sí que ho ha fet la Comissió Europea, a través del Comitè Científic de Riscos Sanitaris i Mediambientals (SCHER), que va aprovar recentment aquest any un dictamen sobre el mercuri en algunes bombetes de baix consum. Segons aquest informe el Comitè no veu cap risc de salut per als adults en cas de trencament del llum accidental causa de l'exposició a baixa durada. En el fet que hi hagi un risc per als nens, l'exposició possible a partir de la ingestió de pols i del contacte mà-a-boca, no pot ser avaluat a causa de la manca de dades. Però és evident que s’ha d’evitar per tots els mitjans possibles. Tot i així la toxicitat de les làmpades de baix consum s'ha tractat, de vegades, de forma alarmista: els termòmetres antics tenen 600 vegades més mercuri que una d’aquestes làmpades, a més, la indústria redueix de manera progressiva la quantitat de metalls pesants inclosos en aquestes.

El  Comitè Científic de Riscos Sanitaris i Mediambientals va valorar també les alternatives, com són les làmpades halògenes i va concloure que tampoc no hi ha riscos per a la salut en adults i que els riscos ambientals són poc probables.

Pel que fa als riscos per al medi ambient, el SCHER va arribar a la conclusió que la recollida selectiva de làmpades fluorescents compactes i l'eliminació del mercuri de forma controlada, evitaria les emissions de mercuri. Per això, aquestes làmpada no s'han de dipositar en els contenidors normals, sinó que es recullen i es reciclen a part. Els consumidors poden lliurar les unitats foses als llocs de comercialització d'aquestes làmpada. Els fabricants compten a Espanya des de 1995 amb sistemes integrats de gestió (SIG), com Ambilamp o Ecolum, que s'encarreguen de recollir en contenidors les làmpades fora d'ús i traslladar-les a les plantes de tractament, que s'encarreguen de desballestar-les i de recuperar-ne alguns dels components.

Finalment, el SCHER ha conclòs que els beneficis de l'estalvi energètic de làmpades fluorescents compactes compensen, i que l'ús d'aquest tipus de làmpades ofereixen beneficis ambientals en comparació amb l'ús d'altres bombetes.