dilluns, 13 de desembre del 2010

EFICIÈNCIA, ESTALVI, SUFICIÈNCIA

El progrés no és llençar la casa per la finestra i passar calor a l’hivern o fred a l’estiu.
Vostè instal·la una caldera de condensació que aprofita l'escalfor residual que abans es perdia per la xemeneia i, a més, s'assegura que pels tancaments de casa seva no s'escapa l'aire calent. Això és eficiència. Vostè també regula el programador de la seva caldera per tal que només s'encengui en els dies i a les hores en què hi ha gent a la casa. Això és estalvi. I vostè també regula el termòstat per tal de situar la temperatura entorn d'uns agradables 21 o 22ºC, no a 24 o 25ºC per a passar calor a l'hivern. Això és suficiència.
Eficiència, estalvi i suficiència: el trinomi virtuós. Un trinomi virtuós que moltes persones substitueixen per un altre de viciós: ineficiència, malversació i balafiament. Una mala caldera, un aïllament deficient de la llar, la calefacció encesa tot el dia, la temperatura exageradament alta... El resultat és un consum energètic elevat i un confort escàs. La sostenibilitat no és passar fred. És estar bé consumint poc. Això passa per l'eficiència, l'estalvi i la suficiència.
Per a alguns, el progrés es gastar, llençar i passar calor a l'hivern. Una bona bestiesa. He vist engegar la refrigeració en una sala exageradament calefaccionada per mandra d'apagar la caldera i d'obrir una estona la finestra. Això no és riquesa ni progrés. És incòmoda grolleria insensata. És insostenibilitat. És la cultura de la incultura disfressada de poder ubèrrim. Per a alguns, és una de les cares de la societat del benestar. I no.
Però l'Agència Internacional de l'Energia, en el seu World Energy Outlook 2010, presentat fa poc, adverteix sense embuts que els preus del petroli i de l'energia en general no pararan de pujar en els anys vinents. El petroli de qualitat i fàcil d'extreure ja s'ha acabat. Cada cop més persones demanden un producte progressivament més escàs. El camí per a allargar-li la vida mentre implementem solucions alternatives, més encara que tecnològic, és sociològic: eficiència, estalvi i suficiència. També és el camí per a no arruïnar-se. I per a mitigar el canvi climàtic. Grans resultats sense grans esforços. Dòmino!



Ramon Folch, Socioecòleg, Director general d'ERF