divendres, 17 de setembre del 2010

EDIFICIS DE FUSTA, INNOVADORES SOLUCIONS PER A L’ARQUITECTURA DEL SEGLE XXI

La rapidesa de construcció, la neteja d'obra i la possibilitat prefabricar a taller gran part dels components d'un edifici, són alguns dels avantatges de construir amb fusta, per això, aquest noble material segueix sent matèria primera en la indústria de la construcció.

En l'actualitat, els arquitectes disposen d'innovadors materials i tècniques constructives que els permeten desenvolupar espectaculars edificis amb formes i estructures cada vegada més complexes. No obstant la gran diversitat de recursos tecnològics i materials de què disposen els creadors d'aquest segle, alguns materials primigenis com la fusta, per la seva bellesa principalment, continua sent matèria primera en la indústria de la construcció. La fusta és un material de construcció orgànic i per tant inofensiu al medi ambient, de fet, entre els processos de producció dels principals materials de construcció, el processament de la fusta en les serradores és substancialment el més baix en emissions de diòxid de carboni, comparat amb qualsevol altre dels materials més utilitzats en la indústria de la construcció, com: el formigó, l'acer, l'alumini i el vidre. També és important esmentar que en ser un material aïllant tèrmic i acústic, permet disminuir el consum energètic per refredar o escalfar espais interiors.

La construcció en fusta també té alguns inconvenients: falta d'estabilitat front a condicions canviants d'humitat ambiental, escassa durabilitat natural i les seves característiques combustibles. Per això, des de fa diverses dècades, s'han desenvolupat diversos productes i tècniques que li atorguen millors qualitats; s'ha tractat per protegir enfront de les condicions adverses del clima perquè tingui major vida útil, perquè tingui més flexibilitat i perquè tingui una major capacitat portant, el que permet aplicar per a la construcció d'elements corbats, peraltats, articulats o rodons. La rapidesa de construcció, la neteja d'obra i la possibilitat d'armar en taller gran part dels components, són altres dels avantatges d'utilitzar aquest noble material, el que permet reduir els costos per habitatge fins a un 25% a causa de la velocitat de l'obra.

A partir de l'aplicació de sistemes constructius i materials primigenis com la fusta, també es poden obtenir innovadores solucions, amb l'avantatge afegit de que a més, són molt més respectuoses amb el medi ambient, ja que és l'única matèria primera per a construcció susceptible de regeneració natural. En aquesta època d'alta tecnologia, la fusta hi pot tenir un important paper alhora de desenvolupar arquitectura tant contemporània, com els més innovadors sistemes constructius i aquests son alguns exemples:


El Jübergturm o torre mirador (2010), ubicada a Hermer, Alemanya, dissenyada per Birk und Heilmeyer Architekten en col·laboració amb Knippers Helbig Advanced Engineering.


El pavelló Skip information (2005), ubicat a Belval, Luxemburg, dins d’una àrea industrial en regeneració, dissenyat per Polaris architects, va ser construït en la seva totalitat (estructura y recobriment) amb panells de fusta prefabricats a taller, i el revestiment exterior d’alumini amb acabat lacat de color groc. A l'interior, Skip information acull el centre d'informació del parc de les ciències Le Fonds Belval i del futur centre nacional per a la cultura industrial de Luxemburg. El pavelló abasta una superfície de 400m2 distribuïts en una sala d'usos múltiples i un nucli d'administració i serveis amb sala de juntes. L'espai funciona per a diverses activitats: exposicions, conferències, tallers, etc.


La Wooden House, de Sou Fujimoto Architecs és un altre projecte de fusta però, en aquest cas, a diferència del projecte anterior, aquesta es va utilitzar de la manera més elemental: apilant taulons de fusta de cedre, el que fa que la casa, fins a cert punt, tingui un aspecte primitiu. Els blocs de fusta, que tenen un perfil quadrat de 35cm, configuren la totalitat de l'espai, funcionen com a estructura, murs, pisos, sostre, escales, lleixes i fins i tot com mobiliari.


L’Stadthaus és l'edifici de fusta més alt del món. Situat a l'est de Londres, aquest edifici d'ús residencial de 30m d'alçada, és el primer habitatge d'alta densitat construïda íntegrament en fusta: des dels murs i lloses, fins als cubs d'elevadors i escales. És important esmentar que el nivell de protecció contra incendis del Stadthaus és molt alt gràcies a les cinc capes que conformen cada panell exterior. És un projecte pilot que absorbeix les emissions de diòxid de carboni, i és completament reciclable.